Als je op pad bent, dan hoor je het dikwijls zeggen, wat staan de struiken en bomen toch vroeg te bloeien. Dat klopt, want haast alles is erg vroeg dit jaar, mogelijk heeft het te maken, dat de planten genoeg water hebben gehad en de temperatuur hoog is. Ook veel bloemen verschijnen beduidend eerder, bosanemonen, speenkruid en nu ook de pinksterbloemen. Kom je door het buitengebied of bij vijvers gewoon in Dongen en s-Gravenmoer dan zie je de pinksterbloemen massaal bloeien. Nu kun je goed zien, waar men goed bezig is, want daar groeit deze plant. Ook de bestuivers worden al waargenomen en dat zijn de oranjetipjes, een klein wit vlindertje, waarvan het mannetje oranje vleugelpunten heeft, u kent ze best wel.

Pinksterbloem

We hadden het al over het steeds vroeger bloeien, dat is voor ons mooi om te zien, maar soms kan het tot problemen leiden. Vroeger zei men het al vroegbloeiers zijn doodbloeders. Vooral bij fruit speelde dat mee, want net als nu kan het fruit dat vroeg staat te bloeien getroffen worden door nachtvorst. Nachtvorst kan bloemen kapot laten vriezen, met als gevolg geen vruchten. Maar terug naar die pinksterbloemen, met name oranjetipjes zijn afhankelijk van de pinksterbloem, ze zetten daar hun eitjes op af. Gelukkig komen tegenwoordig ook deze vlindertjes al eerder tevoorschijn. In het verleden kwam het regelmatig voor, dat pinksterbloemen al uitgebloeid waren, voor de oranjetipjes verschenen, met als gevolg minder nakomelingen. Al wat van elkaar afhankelijk is heeft daarmee te maken.

Snelle bloei

Wat nu zal gebeuren en bij sommige planten zie je het al, dat is dat ze minder lang bloeien. Door het warme weer komen de bloemen eerder open, maar zijn ook sneller weer uitgebloeid. Je ziet het bij de sierkersen heel goed, door de harde wind zijn veel bloemen alweer weg. De droogte komt daar weer bovenop, want na de zeer natte periode is het nu alweer een lange tijd droog. Gelukkig is de grondwaterstand nog redelijk op peil, de sloten zie je echter al veel lager staan. Natuurlijk hangt dit met meerdere factoren samen, factoren waarvoor de mens verantwoordelijk is. Want je hebt het kunnen ruiken, het is de tijd dat het land bemest wordt, zware machines gaan het land op. Waterschappen zorgen dat men ook daadwerkelijk het land op kan, dit door extra water af te voeren, simpelweg door de stuwen verder omlaag te zetten. Ga maar kijken bij de stuwen in onze Donge en je ziet wat daar gebeurt.

Water

We hebben de stikstofcrisis nog niet overwonnen en het volgende probleem dient zich aan, water. Nederland waterland, zo leerden we vroeger op school, de Hollanders waren meesters in het beheren van water. Echter klaagt men al steen en been, omdat een watertekort dreigt en dat is best raar. Het ene moment staat alles blank en het andere zie je het zand van de akkers stuiven. Misschien moeten we zuiniger zijn op dat water en het langer vast houden. Gelukkig is men er op diverse plaatsen al mee bezig, beken die eerder recht getrokken zijn, krijgen hun bochtige karakter terug. Beken zijn een goede buffer voor water en kunnen een oplossing zijn, mits goed beheerd. Maar ook natuur kan een flinke bijdrage leveren, want met name de natte natuurgebieden kunnen een enorme massa water bergen. Vennen zijn daar een goed voorbeeld van en die hebben we gelukkig in ons Brabant genoeg.

Kikkers

Het is nu de tijd om kikkers waar te nemen, de heikikkers hebben hun paartijd achter de rug. Bruine kikkers zie je tussen hun kikkerdril zitten en de groene kikkers komen langzaam tevoorschijn. Ook deze zoeken het water op, om te paren en daar hun eitjes te deponeren. Nog even en de kikkerconcerten vangen aan en overal hoor je ze dan kwaken. Bruine en groene kikkers zijn gemakkelijk uit elkaar te houden, zeker bij hun concert. Bruine kikkers hebben een keelzak, welke ze opblazen, om hun klank te laten horen. De groene kikker heeft aan de zijkant twee blazen, die je goed kan zien, let er maar eens op als je hen hoort zingen. Natuurlijk zie je het ook wel aan de kleur, de groene is meer opvallend als de bruine kikker.

Waterkant

Aan de waterkant gonst het van het leven, allerlei watervogels zijn bezig met hun nestbouw. Meerkoeten, wilde eenden, ganzen, zwanen, maar ook het waterhoen. Jezuskipke wordt het waterhoen ook wel genoemd, ze hebben enorme poten, met lange tenen, daarmee kunnen ze over waterplanten lopen. Langs de Donge zie je de diverse vogels bezig, ze sleuren aan de waterplanten, om materaal voor de nestbouw te bemachtigen. Mooi kun je ze volgen, met hun volle snavel, zo kom je er vanzelf achter waar ze hun nest hebben. Meestal in de kant, verscholen tussen het riet, bouwen ze hun drijvende nest. Heb je geluk dan kun je genieten van hun balts, zijn het futen die dansen, dan is het helemaal een feest. Deze voeren een potje synchroonzwemmen op, waarbij ze zich van hun mooiste kant laten zien. Ook knobbelzwanen zijn daar erg bedreven in, zie je ze, dan ontdek je ook waar het liefdessymbool van het hart vandaan komt.

Landkaartje

Een laatste vroege vlieger, die ik voor wil stellen is een dagvlinder, het landkaartje. Je kunt ze nu bewonderen, bijna een maand te vroeg, maar schitterend om te zien. Ook die verdedigen hun gebied, hun territorium, al gaat het er niet zo hard aan toe, als bij de vogels. Ga op pad en kijk goed rond, neem waar en bewonder, laat ons zuinig zijn op onze natuur.

Natuurman Christ, Natuurvereniging Ken en Geniet.