Onder prachtige weersomstandigheden is voor de tiende keer het internationale BBQ Event georganiseerd in Dongen-Vaart. De organisatie was ook dit jaar weer in handen van Boerderijvlees ”de Vaartse Hoeve”. Gedurende het hele weekend streden teams uit heel Europa om punten voor de internationale ranking van de Kansas City Barbecue Society (KCBS) en de Steak Cookoff Association (SCA), wat zorgde voor een professioneel BBQ-spektakel. Teams uit Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Hongarije en Nederland waren aanwezig.
Maar liefst drie Dongense teams
Voor het eerst in het tienjarige bestaan deden er maar liefst drie Dongense teams mee: Vaartse Hoeve Barbecue Team, Redneck Barbecue Crew en Barbecueteam De Smikkelbeertjes. Een van de meest spectaculaire onderdelen van het weekend was de wedstrijd ’Whole Hog’, waarbij een heel speenvarken wordt bereid. Dit vereist veel precisie, zowel qua gaartijd (slow cooking) als het toevoegen en inspuiten van allerlei ingrediënten. Vorig jaar won team Vaartse Hoeve dit onderdeel, en ook dit jaar presteerden ze uitstekend met een tweede plaats voor de beste smaak, maar werden overtroffen op het onderdeel presentatie. Ook op de onderdelen Chef’s Choice, Dessert en Ribs eindigde dit team als tweede. Team De Smikkelbeertjes verraste met een mooie zesde plaats op het onderdeel Pork.
Internationale en lokale winnaars
Op zaterdag eindigde team Vaartse Hoeve als veertiende, en op zondag, met meer deelnemende teams, eindigden ze op de dertiende plaats. De Smikkelbeertjes werden achtste en Team Redneck negentiende. Een van de internationale winnaars was de Italiaan Dominico Elicio uit Milaan, die er een reis van vijftien uur voor over had om deel te nemen. Hij won het onderdeel Steak en prees in zijn dankwoord de organisatie.
Dutch BBQ Smokers en Backcorner BBQ pakken titels
Er waren dit jaar twee KCBS-wedstrijden, op zaterdag en zondag. De teams bereidden vier vleescategorieën voor om zich te kwalificeren voor het algemeen kampioenschap: Chicken, Ribs, Pork en Brisket. Daarnaast stond het onderdeel Chef’s Choice op het programma. Op zaterdag ging de winst naar team Dutch Barbecue Smokers en op zondag naar Backcorner BBQ Smokers. De overige winnaars waren The Antwerp Smokers, Bunch of Swines, Pure BBQ, Riverland Smokers en Just wing it BBQ Team. Remko Winkelaar en BBQ Team Laurentius wonnen het onderdeel Chef’s Choice. Remko en team IQ, die aan alle tien edities hebben meegedaan, werden door de organisatie extra in het zonnetje gezet.
Veel activiteiten voor jong en oud
Naast de wedstrijden waren er weer veel activiteiten voor jong en oud. Kinderen konden deelnemen aan speciale barbecuewedstrijden, en er was vermaak zoals een grote zandbak, een springkussen, het bekijken van biggetjes, handboogsport en muziek door More or Less. Het terras werd druk bezocht en zowel op zaterdag als op zondag heerste er een geweldige sfeer, mede dankzij het zonnige weer. Er wordt al reikhalzend uitgekeken naar de volgende editie.