Jaarlijks proberen we u over te halen om op ons doel uw stem uit te brengen. Helaas kan niet iedereen stemmen, dat zou helemaal fantastisch zijn, nee alleen de leden van de Rabobank kunnen hun hart laten spreken. De bank keert een bedrag per stem uit, aan alle deelnemende verenigingen. Ken en Geniet doet als Natuurvereniging al vanaf het begin mee en met succes. Zo hebben we al allerlei gereedschap aan kunnen schaffen, maar ook een zonnepaneleninstallatie. Dit jaar hebben we weer een mooi doel.

Ons doel

Het informatiebord van onze 12000m2 grote natuurtuin is aan vervanging toe, met een nieuwe tuinplattegrond en beschrijving van wat er zoal te zien is. Daarnaast willen we een bord plaatsen met de vogels die er voor komen en hetzelfde voor de planten en insecten. Zodat de bezoeker naast het genieten ook de nodige kennis op zal doen en er zo nog meer plezier aan zal beleven.

Houden we geld over dan zal dit aan zaai- en plantgoed voor de tuin besteed worden. Samen maken we Dongen nog groener.

Geld

Geld, we praten er niet zoveel over binnen onze natuurclub, toch kunnen wij ook niet zonder. Natuurtuin Kandoel wordt weliswaar onderhouden door een grote groep enthousiaste vrijwilligers, toch zijn er jaarlijkse uitgaven. Zo wordt er toch met regelmaat zaaigoed aangeschaft en planten, dit om de tuin nog aantrekkelijker te maken. Gereedschap speelt bij onderhoud een voorname rol, want je kan nog zo’n goeie tuinman zijn, prima gereedschap is onmisbaar. Ons infobord staat er al tientalle jaren, dat kun je wel zien ook ondertussen. De palen zijn versleten en plattegrond en teksten zijn aan een update toe.

Verandering

Logisch want elk jaar verandert er wel wat in onze natuurtuin. Ga maar eens kijken, want dit jaar is de heidehoek eens zo groot geworden. Er wordt soms ook groot onderhoud gepleegd, dan krijgt bijvoorbeeld een houtwal een grote snoeibeurt. Elk jaar is toch weer anders, zo is de groei van grassen dit jaar extreem te noemen. Al die nattigheid heeft soms zijn vervelende kanten, enkele velden hebben maandenlang onder water gestaan en dan kan je het schudden met je zaaigoed.

We zullen het ermee moeten doen, dat is nu eenmaal natuur, echter betekent dit wel dat er opnieuw ingezaaid moet worden en juist dat kost geld.

Subsidie

Iedereen weet hoe het gaat met natuur, erg slecht, iedereen vindt dat er wat aan gedaan moet worden. Maar houd je je hand op, dan trek je toch aan het korste eindje. Als Natuurvereniging krijgen we jammer genoeg geen subsidie, dus moeten we het hebben van allerlei fondsen, zoals het Oranjefonds en ook de actie van de Rabobank. Daarnaast wordt er door onze leden ook getimmerd, we maken nestkastjes voor de verkoop. Gelukkig hebben we daarvoor een goede klant, een makelaar die bij verkoop van een huis een nestkast cadeau doet en dat al meer dan 30 jaar.

Ken en Geniet

Al bestaat de natuurvereniging al meer dan 65 jaar, toch zijn er nog mensen in onze omgeving, die nog nooit van de club gehoord hebben.

De doelstelling van Ken en Geniet is het opwekken van natuurkennis en het stimuleren van natuurbescherming. Wat doet de natuurvereni-ging: Onze natuurvereniging organiseert het gehele jaar door excursies in Dongen en omgeving. Als lid kunt u zodoende om de 14 dagen een tocht maken. Al deze tochten worden begeleid door eigen gidsen, vaak mensen die een I.V.N. gidsencursus gevolgd hebben. Daarnaast hebben we een vogel- vlinder- nestkasten- uilen- en een tuinwerkgroep, puur natuur dus.

Gezond

Niets is gezonder dan vertoeven in de buitenlucht, althans als je op pad gaat op de juiste plek. Gelukkig zitten we als Dongenaren goed in de natuur, niet zozeer in Dongen zelf, maar wel in de omgeving. Boswachterij Dorst ligt mooi aan de grens van ons dorp. De Donge lokt met zijn mooi begroeide oevers, daar vind je vlinders, vogels en dieren, tenminste als je goed oplet. De ecologische verbinding aan de rand van Dongen is het leefgebied van allerlei dieren. Met wat geluk zie je er een ree, das, haas of vos. Steeds meer insecten, dieren en vogels verplaatsen zich langs dit gebied. Maar ook planten, ook al zou je het niet verwachten.

Onderzoek

Niet zo bekend is het feit, dat we als natuurvereniging allerlei onderzoeken doen. Al meer dan 60 jaar wordt de stand van de uilen bijgehouden. Vlinders worden geïnventariseerd in het buitengebied, ook dat alweer bijna 35 jaar. Alles natuurlijk door leden, welke zich vrijwillig inzetten voor behoud van de natuur. Op diverse plekken zie je ook projecten, projecten soms opgezet door leden, of ondersteund. Zo proberen we een stempel te drukken op het hele natuurgebeuren in onze gemeente. Daar waar het kan, zie je langzaam het groenonderhoud veranderen, met zichtbare resultaten. Niet iedereen ziet dat, maar in de groene wijken komen veel meer vogels voor als in het verleden en ja, soms leidt dat tot overlast, het is maar net met welke ogen je er naar kijkt.

Trots

We zouden allemaal best wel trots mogen zijn, op onze steeds groener wordende gemeente. Maar ik weet het, menigeen loopt er zomaar aan voorbij. Misschien mag er wat meer aandacht voor komen, want nog steeds heeft niet iedereen in de gaten, wat een kleine strook inheems groen kan betekenen. Bijvoorbeeld de wadi’s, wat wadi, nog nooi van gehoord. Toch zie je op steeds meer plekken verlagingen in het plantsoen, vaak grasveldjes, die net wat lager liggen. Ze dienen om het overtollige water tijdelijk op te vangen en zo de grondwaterstand te verhogen. Genoeg gepraat, denk bij het stemmen aan Natuurvereniging Ken en Geniet, tot ziens in de natuur.

Natuurman Christ, Natuurvereniging Ken en Geniet