JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

‘Het uitwisselen van verhalen en luisteren naar elkaars ervaringen helpt’

Elke maand bijeenkomst van Diabetes Café Dongen

Het Dongense Diabetes Café is een sociaal trefpunt voor iedereen die met prediabetes of diabetes te maken heeft. Het café is geen fysiek gebouw, maar een tafel die is gereserveerd in Grand Café Park 126 aan de Hoge Ham. Het café is in het leven geroepen door Esther Lonis-Schenkels. Zij heeft zelf diabetes type 2 sinds haar zwangerschap in 2015. Nu organiseert Esther elke maand het Dongense Diabetes Café.

door Lia van Gool

Een aanrader

De diabetesverpleegkundige koppelde Esther aan een wandelgroep van de Nationale Diabetes Challenge (NDC) van de Bas van de Goor Foundation. Daar vond zij herkenning, vertelt Esther op de website. Zij ontmoette mensen die tegen dezelfde problemen aanliepen of waren gelopen, mensen die haar konden helpen met praktische vraagstukken en die alternatieven konden aanreiken. Dat hielp Esther om haar leven weer op de rit te krijgen.

In 2023 nam Esther deel aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) genaamd Keer Diabetes 2 Om, van Stichting Voeding Leeft. “Een hele fijne ervaring die me veel gebracht heeft. Mijn kennis over de werking van mijn lijf en mijn diabetes is een stuk groter geworden en ik kan veel beter gefundeerde keuzes maken. Dit zorgt ervoor dat ik beter in mijn vel zit en ook beter de goede keuzes vol kan houden. Echt een aanrader!” Sinds juli 2024 is Esther ambassadeur van Keer Diabetes 2 Om.

Luisteren

Aan de lange tafel in De Cammeleur zit een aantal mensen aandachtig te luisteren. De mensen aan de tafel hebben één ding gemeen: zij hebben allemaal de diagnose diabetes gekregen, al dan niet op latere leeftijd. Degene naar wie zij luisteren is Esther Lonis, de oprichter van het Diabetescafé Dongen. Eén keer per maand, op zaterdagmiddag, is er een bijeenkomst van dit café.

Degenen die naar Esther luisteren zijn Wil, Hanneke, Violet, Edwin en Frank. Sommigen komen voor het eerst, anderen komen regelmatig naar de bijeenkomsten. Ook wandelt een aantal aanwezigen mee met de wandelingen die het Diabetes Café regelmatig organiseert.

Eigen ervaringen

“Er zijn verschillende types diabetes”, vertelt Esther. “Type 1 is genetisch bepaald en wordt op jonge leeftijd geconstateerd. Type 2 heeft te maken met levensstijl of leeftijd.” Een van degenen bij wie diabetes type 1 echter op latere leeftijd werd geconstateerd, is Hanneke. “Dat was wel even schrikken. Maar ik heb het, waar het dan ook van komt.”

De gesprekken vliegen over de tafel heen. Iedereen vertelt wel iets over eigen ervaringen en Esther vertelt over het doel van dit café. “Het is de bedoeling om verbinding te leggen tussen lotgenoten. Mensen begrijpen niet goed wat er met je gebeurt. Je krijgt een diagnose en je vraagt je af hoe je hier praktisch mee om moet gaan. Hoe houd je het vol om drie keer per dag te eten, zonder tussendoortjes? Allerlei dingen kun je met elkaar bespreken en kijken hoe je zaken het beste aan kunt pakken.”

Straffen

Hanneke is voor het eerst bij het café. “Ik krijg nogal wat over mij heen, zo kort na de diagnose. Ik was steeds erg moe. Ik ben geschrokken dat ik meteen vijf keer per dag moest gaan spuiten.”

Edwin en Frank hebben het over het middel Ozempic. “Ik val er niet van af. Misschien iemand met een gezonde levensstijl, die veel beweegt, wel. Maar ik niet.”

Je omgeving moet ook met je meegaan, vindt Edwin, wiens suiker te hoog is. “Wij houden van lekker eten”, zeggen Edwin en Frank. “Wij proberen er wel rekening mee te houden dat wij diabetes hebben.” Soms voelt het zelfs alsof je jezelf moet straffen, vindt Edwin.

Leefstijl

Het lichaam moet zich aanpassen aan het feit dat diabetes het lichaam verandert, legt Esther uit. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op hoe hoog je suiker is. Stress is een belangrijke factor bij diabetes. “Je leefstijl aanpassen is het beste: insuline spuiten en eten, het lichaam moet er allemaal aan wennen.”

Van diabetes type 1 kom je nooit meer af, gaat zij verder. “Van type 2 kun je nog afkomen. Je moet dan wel supergedisciplineerd zijn. Bij wijze van spreken gaat je suikerpeil al omhoog van het kijken naar een suikerklontje!”

Verbinding

Het doel van het café is verbinding tussen lotgenoten. “Mensen begrijpen niet goed wat er met je gebeurt als je de diagnose diabetes krijgt. Je vraagt jezelf ook af hoe je dat praktisch moet doen: drie keer per dag eten zonder tussendoortjes.”

Op deze middagen kun je met elkaar bespreken hoe je zaken het beste aan kunt pakken. De bezoekers aan het Diabetescafé luisteren aandachtig naar Esther. Terwijl zij genieten van een kopje thee, gaan de gesprekken door. Het uitwisselen van ervaringen en luisteren naar elkaars verhalen helpt, vinden zij eensgezind.

Bijeenkomsten

De eerstvolgende bijeenkomsten van het Dongense Diabetes Café zijn op zaterdag 15 november en zaterdag 13 december van 14.00 tot 16.00 uur. Wie belangstelling heeft, kan zomaar binnenlopen.

Meer informatie: www.dongensediabetescafe.nl